logo

Gøy med fotball før i tiden også – Intervju med Odd Kvernå

- Historiske tilbakeblikk


På besøk hos Odd Kvernå (80 år), Rostadneset. Odd forteller om Nylende i 1940-50- og 60 årene.

odd-kvernaaNår var det du spilte på Nylende Odd Kværnå?
Fra sisten av 1950 tallet og utover på – 60 tallet en gang. Var med på gressbaneåpningen i 1965, det var vel en av de siste årene jeg spilte for Nylende. Nylende har bestandig vært en sosial og fin klubb å være med i. Vi hadde det mye moro i sammen.

Hvilken plass hadde du på laget ?
For det meste var det høyreback, men måtte noen ganger steppe inn som midtstopper når den faste spilleren ikke kunne være med. Den gangen var det et helt annet oppsett på lagoppstillingen enn det er i dag.

Kan du fortelle litt om det ?
Forsvaret med keeper besto av en høyreback og en venstre back, samt en midtstopper, som den gang het senterhalf. Forsvaret besto da av tre mann. En høyrehalf og en venstrehalf samt en indre høyre og indre venstre, som sammen stort sett utgjorde midtbanen. Så var det en ytre høyre og en ytre venstre pluss senterløper.

Hvor ofte trente dere ?
Så langt jeg husker tilbake, var det en til to ganger i uken, men vi begynte som oftest ikke før i mars måned.

Hvordan var banene å spille på den gangen ?
Det var vel stort sett grus, sand og noen gresstufter innimellom, i hvert fall var det det på den første banen som Nylende hadde.

Ja vel, har Nylende hatt en annen bane å spille på ?
Ja, den lå på strekningen etter at man har passert Høydalssvingen når man kommer syd fra. Her var banen plassert akkurat mellom elva og veien. Max bredde var 45 meter, i lengderetningen var det plass nok, men det stoppet på 90 meter. Den var da plassert helt inn til veien og fem- seks meter fra elva. Var det høyvann, så ble det problemer med å spille der. Bilene var det ikke noe problemer med, for det fantes jo nesten ingen biler. det var stille og rolig på veiene.
Ofte måtte man ut på vannet for å hente ballen. Det var jo ikke flust med baller etter krigen, så gikk ballen i elva, ja, da måtte man ut å hente den. Var det noen som ble slitne, så måket de ballen ut i elva for å få en liten hvilepause.

Jeg husker en gang som Sarpsborg Old Boys og Greåker hadde leid banen for å spille en treningskamp mot hverandre. Arne Yven, som hadde spilt mange sesonger for SFK`A lag og sågar kamper for det norske landslaget i fotball, han la tre cornere etter hverandre rett i mål, men han jukset litt, fordi veien lå litt høyere enn banen og det benyttet han seg av ved å legge ballen til rette oppe på veien.
Det var også noen heftige situasjoner når Navestad kom på besøk med sitt publikum. Det var mange tatere som bodde på Bede ved Navestadbanen den gang og noen av dem var ganske hissige av seg. Men som regel ble det bare med noen grove verbale uttrykk overfor hverandre.

Tilhørte det noen klubbhus til den gamle banen ?
Det jeg kan huske var at at det lå et klubbhus der, som spillerne kunne skifte i, men etter kamp måtte de ut i elva for å vaske seg, dusj fantes det ikke. Det kom først når de flyttet banen til der den ligger nå.

Noen motstandere dere gjerne ville slå ?
Råde var vel et av de lagene vi ønsket å slå til enhver tid. Det kunne ofte gå hardt for seg i disse lokaloppgjørene mot Råde.

«Kofferten» var et populært møtested. Kan du fortelle hva som foregikk der ?
Ja, hva skal jeg si. Det var jo ikke store lokalet, men vi fikk da plass til å få trent litt inne i det lille huset. Boksetrening hadde vi også der. Noen ble litt overivrige på treningene og skulle til lange ut noen skikkelige svingslag mot motstanderen, men det endte som regel med store hull ut i luften og da var det lett å miste balansen og det endte jo med at det var de som gikk i gulvet. Litt artig var det og.

Har du hatt noen verv i Nylende?
Det var en tid da jeg var kasserer i klubben, men det begynner å bli mange år siden, helt tilbake til 1962, da satt jeg som kasserer i fire år, fra 1962 til 1964.

Du har vært en solid Nylendepatriot i mange år, hvordan er forbindelsen med klubben i dag?
Vi er en Old Boys gjeng på 12 til 14 mann som samles hver fjortende dag i vinterhalvåret. Da går det mest i Couronne spill, en liten spørrekonkurranse og og ikke minst en kopp kaffe med nogot attåt og selvfølgelig en god prat om gamle damer (uff nei, det skulle være GAMLE DAGER). Sosialt og fint for oss som begynner å dra oss litt opp i årene vettu. Her koser vi oss veldig. William Ellingsen er primus motor for disse møtene.

Noen trenere som du har lyst til å trekke fram?
Finn Moe husker jeg var innom for å lære oss litt ekstra. Han var jo en etablert FFK spiller i sin tid og fikk mye av æren for FFK`s flotte spillestil den gang.

Har du spilt for noen andre klubber enn Nylende?
Nei, det ble bare med noen bedriftskamper for Kværer, det er alt.

Regner med at Nylende er ditt favorittlag, noen andre klubber som ligger ditt hjerte nærmest?
FFK har jeg jo vokst opp med, så derfra har jeg mange gode minner. Av engelske lag så må det bli Liverpool. Jeg har vært så heldig å få sett dem live en gang og det var en stor opplevelse for meg, ellers blir det mye fotballtitting på TV.

Andre interesser som du har utenom fotball?
Har bestandig vært glad i sang og musikk. Spilte i noen små band på -50 -60 og litt på -70 tallet. Da var det dansemusikk som gjaldt. Vi var ofte å spilte på klubbhuset til FFK og vi ble godt kjent med noen av FFK spillerne etterhvert. Det var koselige tider. Den første opptreden som vi hadde var på den gamle Nylendeskolen.

Til slutt Odd Kværnå, kan vi si at Nylende fortsatt er i ditt hjerte?
Uten tvil, det kan jeg si med hånden på hjertet.

Da takker jeg for en hyggelig prat hjemme hos Odd Kværnå og kona Inger, som hadde ordnet mad kaffe og kaker til oss.

For Nylende`s hjemmesider, Per Arne Simensen